The Judges have selected industry projects which displayed innovative use of colour in built environments across residential and commercial spaces.

2020 Winners

Finally, it’s the moment we’ve all been waiting for. Press play to watch the 34th Dulux Colour Awards Winners revealed.

Grand Prix Winners

Grand Prix New Zealand

Project title: Social Housing Development Rangiora
Company name: Rohan Collett Architects, New Zealand

The Rangiora Social Housing project redeveloped an existing site with nine 1950s state houses. From this, they created 28 one-bedroom units – the largest redevelopment undertaken by Housing New Zealand in North Canterbury (who are committed to modernising and increasing community social housing). Singles over the age of 55 were the primary demographic.

grand prix new zealand winner

Image credit: Lightforge- Dennis Radermacher 

Grand Prix Australia

Project title: UOM Southbank - End of Trip
Company name: Searle x Waldron Architecture, Australia

UOM Southbank - End of Trip, is part of a wider development plan for transforming educational precincts – with both contemporary and heritage architecture.

The project used a new facade to update bicycle storage and change rooms, which is revealed upon campus entry.

grand prix Australia winner

Image credit: John Gollings


Residential Interior

Winner

Project title: Perfect Storm
Company name: Green Anvil Co + Killing Matt Woods + Set For Art

This residential warehouse conversion chose to stray away from acceptable genre examples. The designer chose to ignore the whims of trend, opting for a unique approach that perfectly underscores the clients’ vision.

residential interior winner

Image credit: Kat Lu

Commendation

Project title: Ruckers Hill House
Company name: Studio Bright


This Edwardian home on the crest of Ruckers Hill, has been restored and enlarged with new living spaces in a separate rear-garden pavilion. Colour palettes differentiate rooms to offer personality cues. ‘Richmond Tigers’ yellow for the avid footballer, green backgrounds for the adolescent, and powder blues to add a sense of femininity. The main bedroom is a retreat and a nod to the client’s eclectic taste – with hues of pink, complementary green robes and side tables, and plush maroon carpet underfoot.

 

commendation

Image credit: Rory Gardiner 


Commercial Interior- Workplace and Retail

Winner

Project title: Armitage Jones
Company name: Bergman & Co. 

This project took the workplace to a whole new level. The tonal use of colour worked to create lots of zones that service different tasks and require their own moods – while supporting staff and inspiring clients.  

commercial interior workspace retail winner

Image credit: Nicole England

Commendation

Project title: Adam Kane Architects Office
Project title: Armitage Jones 

Occupying the top floor of an old Victorian corner pub in the heart of South Melbourne, sits an office space that was gutted to make way for a light-filled, open plan layout.

A timeless, minimal palette was achieved with the architraves, ceiling and walls coated in a rich grey hue. This was balanced by an abundance of natural light that flooded the space. The layering of grey provided a moody and sophisticated backdrop to the office allowing custom pieces to be accentuated.

commendation

Image credit: Felix Forest


Commercial Interior- Public and Hospitality

Winner

Project title: Arts Epicentre
Company name: Branch Studio Architects 

The Arts Epicentre is a new building that physically merged the Caroline Chisholm College’s creative programs together. It was inspired by key architectural moves that respond directly to site, context and culture of place.

 

commercial interior public hospitality

Image credit: PhotobyPeter

Commendation

Project title: Darebin Arts Centre
 Company name: Sibling Architecture

25 years after the Darebin Arts and Entertainment Centre (DAEC) was completed by Harmer Architecture in 1996, it was time for a front of house refresh.

The strong use of the colour navy nods to the Truscott interiors of the Melbourne Arts Centre – which uses a lush palette of gold and crimson reds. To contrast the interior, they used a distinct but rich colour that complements the gold tones used throughout.

 

commendation

Image credit: Christine Francis


Commercial and Multi Residential Exterior

Winner

Project title: UOM Southbank - End of Trip
Company name: Searle x Waldron Architecture

UOM Southbank - End of Trip, is part of a wider development plan for transforming educational precincts with both contemporary and heritage architecture. Using site cues, six key colours emerged – with another eight intermediate colours added between. These combinations transition between subdued and intensely coloured moments, while the facade uses vibrant colours.

commercial and multi residential exterior

Image credit: John Gollings

Commendation

Project title: Social Housing Development Rangiora
Company name: Rohan Collett Architects

The Rangiora Social Housing project redeveloped an existing site with nine 1950s state houses. From this, they created 28 one-bedroom units – the largest redevelopment undertaken by Housing New Zealand in North Canterbury (who are committed to modernising and increasing community social housing). Singles over the age of 55 were the primary demographic.

commendation

Image credit: Lightforge- Dennis Radermacher 


Single Residential Exterior

Winner

Project title: Casuarina House
Company name: Vokes & Peters

Casuarina House is a new coastal family home in Northern New South Wales. In the direct sun, the red paintwork is bright and modern. In the shadows, the same colour appears deep and moody – appearing almost black. This was a perfect choice for a

structure wrapped in timber batten screening, as it moderates the abundance of light for the private interior spaces.

single residential exterior

Image credit: Christopher Frederick Jones

Commendation

Project title: Split House
Company name: Pac Studio

The Split House, highlighted key openings within the walls of the building with joinery frames painted in the rich Dulux Kakanui.

These openings were set over neutral walls in Dulux Narrow Neck for the new portion of the house, and Dulux Narrow Neck Double for the heritage fabric. Joinery sashes used the warm and buttery Dulux White Starlight Quarter. Across the rear of the house two sculptural shading screens diffused the top edge of the house as it met the sky. These screens were painstakingly manufactured with a gradient of splay cut boards, each painted with a Dulux Kakanui wedge along its cut face.


commendation

Image credit: Simon Devitt


Students (Years 1 - 6)

Winner

Project title: Ascend
By Louise Mackay | Sydney Design School

Ascend is a pop-up cafe in collaboration with Sydney Festival and Carriageworks Sydney. The design is colourful and contemporary – a high contrast to the industrial host of the Carriageworks. Guests are invited to graffiti the walls of Ascend with messages of joy.

 

students years 1-6 winner

Commendation 

Project title: Hump House
By Ying Ho Shiu (Hiro) | RMIT

Hump House is a desert-style, sustainable home. It achieved sustainable standards, through clever technical design. The ceiling design used tone effect paint to match with natural stone tiles on the floor, which also applied to the wall on the corridor. Copper patina effect was also applied to furniture and door panels.

 

 

commendation

Commendation

Project title: Queen Victoria Pavilion
By Micheal Ren | University of Melbourne

This project, based loosely on the Queen Victoria M Pavilion, utilises a virtual reality engine to simulate the experience and effect colour has on a person. A blue chromatic exterior shell was created to distort the existing conditions of the site and interior. As seen from the renderings, the shell's reflective quality responds differently to external conditions, as well as the structure itself. The project expands on the philosophy that "colour induces experience" through exploring its influence and variability.

 

 

commendation